Professioneel voetbal in Duitsland maar niet in Nederland?

We worden allemaal geraakt door het coronavirus. Restaurants moeten dicht, sportscholen mogen niet meer open en we werken zoveel mogelijk thuis. Toch is er de laatste tijd ook veel aandacht voor de topsport en dan vooral om de eredivisie. Er gaan tegenwoordig namelijk miljoenen in omzet rond in de eredivisie en met de komst van het coronavirus gooide dit aardig wat roet in het eten. Hieronder lees je hier meer over. 

Hoe zit het in Nederland

In Nederland heeft de regering in overeenstemming met de KNVB officieel besloten om het seizoen niet af te maken. Er zijn dan ook geen kampioenen en degradanten. Wel worden de tickets voor europees voetbal verdeeld. Dit was een flinke domper voor veel teams in de eredivisie en de eerste divisie van het Nederlandse voetbal. Veel van de kleinere clubs hebben het geld van de kaartverkoop en het tv geld namelijk enorm hard nodig. Dit inkomen komt met deze uitspraak te vervallen. 

Hoe zit het in Duitsland

In Duitsland is het er iets anders aan toe gegaan. Daar werden de voetbalcompetities namelijk niet afgelast. In Duitsland waren de economische belangen namelijk nog groter dan in Nederland. Met clubs als Bayern München waar wekelijks bijna 80.000 mensen in het stadion zitten zijn de belangen nog groter. Uiteindelijk heeft de regering ervoor gekozen om de wedstrijden vanaf 16 mei weer te gaan spelen zonder publiek. Ook moeten de teams in volledige quarantaine en worden ze regelmatig getest door de week en voor de wedstrijden.

Waarom daar wel en hier niet?

In Duitsland zijn er een paar verschillen die de overheid heeft doen besluiten om het seizoen toch af te maken. Ten eerste het al eerder genoemde financiële aspect. In Duitsland zou er in totaal 750 miljoen euro verloren gaan aan tv gelden als het seizoen niet afgemaakt zou worden. Dit bedrag is een stuk hoger dan in Nederland. Ten tweede is de impact van het coronavirus niet zo groot geweest in Duitsland. Zo is er nooit een grote druk op de ic’s geweest en hebben de maatregelen in Duitsland tot nu toe erg goed gewerkt. De kans op een grote nieuwe crisis is daar dus een stuk kleiner dan hier in Nederland.