Voetbal is de meest beoefende sport van Nederland. Ondanks dat het een hele leuke sport is waar teamwork en hard werken centraal staan, is voetbal ook de oorzaak van 22% van alle sportblessures in Nederland. Welke sportblessures komen nou het meeste voor en hoe voorkom je voetbalblessures. Lees meer hierover in de onderstaande tekst.
Voetbal: een sport die ruim 1/5de van alle sportblessures veroorzaakt.
Bij veldvoetbal is de kans op een blessure erg groot. Tussen 2006-2014 was de kans op een voetbalblessure heel erg groot in het amateurvoetbal. Gemiddeld 5,1 voetballers liepen een blessure op per 1000 uur voetballen. De oorzaken van deze blessures lopen erg uiteen. Bijna 50% van de blessures die behandeld zijn op de spoedeisende hulp worden veroorzaakt door een val. Bijna een kwart van de blessures ontstaat door fysiek contact, denk hierbij aan een trap of schop. 15% van de blessures wordt veroorzaakt doordat een voetballer wordt geraakt door een bal. Daarnaast zijn er ook erg veel spier blessures die niet behandeld hoeven te worden op de spoedeisende hulp. Normaal gesproken worden oudere voetballers sneller geblesseerd dan jonge spelers.
Meest voorkomende voetbalblessures
Welke types voetbalblessures komen nou het vaakst voor? Ongeveer 4 van de 5 voetbalblessures zijn blessures aan het been. Er zijn echter verschillende types blessures binnen het voetbal.
- Enkel verstuiking of -verzwikking: 34%
- Kneuzing/bloeduitstorting: 30%
- Spier- of peesletsel: 24:
Hoe voorkom je voetbalblessures?
Al deze praat over voetbalblessures laat je natuurlijk afvragen hoe deze blessures het beste te voorkomen zijn. Het is namelijk erg vervelend om geblesseerd te raken en vanuit de zijlijn naar de rest van je team te moeten toekijken.
Misschien wel de belangrijkste tip om blessures te voorkomen is het doen van een goede warming-up. Dit is belangrijk om je spieren goed warm te krijgen zodat de kans op scheuring en verrekking wordt verkleind. Om deze warming-up zo effectief mogelijk te maken is het belangrijk om vooral spierversterkende oefeningen te doen. Sterkere spieren raken namelijk minder snel geblesseerd. Tot slot is het belangrijk om je training geleidelijk op te bouwen. Dit houdt in dat je niet meteen vanaf week 1 volle sprintjes moet trekken. Ook is het belangrijk om op het begin van het seizoen genoeg rust te pakken tussen je trainingen in.